Уряд пропонує авансові платежі податку на прибуток для АЗС: законопроєкт
Інна Брек, головний редактор
24.07.2024
tlhub.com.ua

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №11416, яким пропонується низка нововведень для платників податків, зокрема і для продавців пального. Ініціатором документу виступив Кабінет Міністрів України. Документом пропонується запровадити авансовий платіж з податку на прибуток для автозаправних станцій.

"Платники податку, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним, зобов’язані сплачувати авансові внески з податку на прибуток підприємств за кожний кубічний метр резервуарів для зберігання бензину, дизельного палива та скрапленого газу, розміщених на місці роздрібної торгівлі пальним, внесеним до Єдиного реєстру ліцензіатів та місць обігу пального”, — йдеться у документі.

Законопроєктом пропонується платити авансовий внесок з податку на прибуток підприємств у розмірі 0,5 мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, з розрахунку на 1 кубічний метр резервуарів для зберігання бензину, дизельного палива та скрапленого газу, розміщених на АЗС та внесених до Єдиного реєстру ліцензіатів та місць обігу пального.

У разі якщо сума авансового внеску, попередньо сплаченого протягом звітного року, перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання за такий податковий рік, сума такого перевищення не переноситься у зменшення податкових зобов’язань наступних податкових періодів. Вона не підлягає поверненню як надміру та/або помилково сплачені податкові зобов’язання, не може бути зарахована в рахунок інших податків і зборів (обов’язкових платежів). Авансові внески з податку на прибуток підприємств є невід’ємною частиною податку на прибуток.

У разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму авансового внеску з податку на прибуток підприємств протягом визначеного строку, він притягається до відповідальності у вигляді штрафу.

Передбачається, що разом з усіма податковими нововведеннями, реалізація акта дозволить додатково залучити у 2024 році до бюджетів близько 125 млрд гривень, указано в пояснювальній записці до законопроєкту.

Минулого тижня Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт №11256-2 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації положень актів права Європейського Союзу щодо акцизного податку”. Докладніше про норми Закону можна почитати тут.

Також у Верховній Раді зареєстровано пʼять проєктів постанов про скасування рішення ВР щодо прийняття Закону про підвищення акцизів на пальне.

бензин
дизельне паливо
дизельне паливо літо
газ скраплений
Контакти
Україна, Київська область, село Крюківщина
Зв`язок з нами
© 2023-2024 ТОВ ІНФОРМ ПОРТАЛ. Всі права захищено.