ЄС не підтримав Угорщину та Словаччину у боротьбі за нафту з "лукойла"
TL HUB MEDIA
26.07.2024
tlhub.com.ua

Спроби Угорщини та Словаччини залучити Євросоюз до суперечки з Україною через припинення транзиту російської нафти не досягли успіху. Єврокомісія загальмувала їх запит вплинути на Київ, щоб зняти санкції з російської нафтової компанії "лукойл", пише Financial Times.  

Після рішення України заблокувати транзит російської нафти лукойлу в Угорщину та Словаччину ці країни звернулися до Європейської комісії з проханням розпочати консультації щодо торгової угоди з Україною.  

Проте комісар ЄС щодо торгівлі Валдіс Домбровскіс  заявив FT, що Брюсселю потрібно більше часу для збирання доказів та оцінки правової ситуації.

На зустрічі торгових представників держав-членів 11 країн, що відбулася цього тижня, всі виступили на підтримку Домбровскіса. Ніхто не став на бік Будапешта та Братислави, повідомили FT три дипломати.

Один із них заявив, що торгова угода з Україною включає положення про безпеку, яке може допустити зрив постачання.

Україна наполягає, що трубопроводом іде той самий обсяг нафти, що й раніше, завдяки іншим російським компаніям. Російська нафта становить 35-40% вхідних ресурсів єдиного словацького НПЗ. Продукція, вироблена з цієї нафти, також експортується до самої України та багатьох країн Центральної Європи.

Президент Словаччини Петер Пеллегріні заявив виданню, що він "мусить відреагувати", якщо Україна не змінить свою позицію щодо лукойлу. Він додав, що Словаччина допомагає Україні реверсом газу та продажем електроенергії.

Представники Угорщини відмовилися від коментарів FT. У той же час агентство Reuters повідомило, що альтернативи постачання Будапешту російської нафти через територію України немає. Оскільки угорська сторона не має інфраструктури для їх заміщення, заявив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто.

“Щоб купувати нафту чи газ із різних джерел, потрібні труби, розвинена інфраструктура, і якщо її немає й ніхто не допомагає нам її отримати, то ми не зможемо скористатися тією свободою, яку дає нам диверсифікація постачань”, — наводить слова Сійярто агентство.

Лукойл є однією з кількох російських компаній, які постачають нафту в Угорщину через південну частину нафтопроводу "Дружба" в Україні. Для угорської компанії Mol російські постачання забезпечують дві третини усієї сирої нафти, але не виключено, що вона зможе повністю замінити їх із 2025 року.

Раніше Угорщина та Словаччина попросили Європейський Союз допомогти переконати Україну відновити транзит російського постачальника нафти у Східну Європу. Трейдери не виключають, що постачання в Україну дизельного пального зі Словаччини може зменшитися або припинитися. Але дефіцит Україні не загрожує.

нафта сира
дизельне паливо
дизельне паливо літо
дизельне паливо зима
Контакти
Україна, Київська область, село Крюківщина
Зв`язок з нами
© 2023-2024 ТОВ ІНФОРМ ПОРТАЛ. Всі права захищено.